You are not connected. Please login or register

Általános szabályzat

Go down  Üzenet [1 / 1 oldal]

1Általános szabályzat Empty Általános szabályzat on Vas. Jan. 13, 2019 3:09 pm

Arkhan Iyusu

Arkhan Iyusu
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Üdv, olvasó!

Ha ezt olvasod, valószínűleg a regisztráción már túl vagy, vagy éppen csak érdekelnek a megkötések. Előre szólok azonban, hogy az oldal szabályzata kevésben különbözik az általános etikett, erkölcs és egymás iránti tisztelet szabályaitól, ugyanis legfőképpen ezekre alapozunk. Részletesebben mindenről pontokba szedett bekezdésekben ejtek szót.

1. Ez egy játék. Úgy érzem, ezt muszáj e legelején tisztázni. Olyan magatartást, mely a játék és az élvezet rovására megy, nem fogadunk el semmilyen formában. Természetesen ez nem vonatkozik arra az esetre, ha egy cselekmény éppen nem úgy alakul, ahogy azt mindenki szerette volna. Ez csupán azt jelenti, hogy az a játékos, aki nem képes kompromisszumokkal élni vagy épp szándékosan akarja elrontani játékostársai élményét, az lehetőleg a regisztrálást is mellőzze, nem látjuk szívesen. Ez egy fantasy szerepjáték, ahol a karakter halála is megeshet, nagyon is könnyen. Ajánlatos ezt észben tartani és fejbe vésni, mielőtt kockázatosan cselekszünk a játékon belül! Ám ahogy mondtam is, ez egy játék, természetesen nem egymás lemészárlása a cél, egyértelmű, hogy mindenki szeretné megtartani lehető legtovább az elkészített karakterét.

2. Tiszteld játékostársaid! Ezzel kapcsolatban nincs sok dolog, amit mondani lehetne, ez teljesen alap szint, magától értetődő és magyarázatot sem igényel. Itt mindenki játékos, valószínűleg olyanok, akik nem is ismerik egymást való életben (IRL). Szóval még kevesebb indok arra, hogy leszólogassuk egymást vagy utálatosan viselkedjünk.

3. A becsületesség elvárt! A játék számos pontján a játékos becsületessége fogja diktálni, hogy két karakter közötti interakció milyen módon folytatódik, esetleg mi lesz a végkimenetel. Ezen a ponton megjegyzem, viszont, hogy mielőtt új hozzászólást írsz, nyugodtan megbeszélheted játékospartnere(i)ddel a cselekmény folytatását, ez nincs megtiltva, természetesen. Azonban ez nem minden esetben lesz így, sőt, valószínűleg ez lesz a ritkábbik eset. Így hát a fairplay szellemével játsszunk! Tegyük ezt az élményt mindenki számára pozitívvá!

4. A felnőtt tartalommal rendelkező hozzászólásokat diszkréten kezeljük és már a legelején figyelmeztessük játékostársainkat! Mivel nem tiltható meg semmilyen működő rendszeren keresztül a fiatalabb korú emberek csatlakozása, így használjunk diszkréciót, na és persze tartsuk egy minimumon ezt a fajta tartalmat. Emlékeztetőül: ez egy fantasy szerepjáték engedélyezett felnőtt tartalommal, nem felnőtt szerepjáték fantasy elemekkel! Fontos: ha olyan személlyel vagyunk játékon belüli interakcióban, akiről tudjuk, hogy nem megfelelő korú, az ilyen tartalmat teljesen mellőzzük!

5. Ügyelj a helyesírásra és a szövegkohézióra! A legtöbben nem szeretnek helytelenül leírt szavakat tartalmazó hozzászólásokkal bajlódni. Bántja a szemet, nem mellesleg igénytelenségre vall. Egy-két hiba mindig becsúszik, ez így van, de ha a szerkesztés (edit) funkciót tartalmasan nem használja egy játékos, komolyan elgondolkodunk azon, hogy van-e helye köztünk. A másik a szövegkohézió. A mondatok összefüggőek legyenek és elbeszélés legyen a sztori, nem felsorolás! Éld ki írói vágyaidat és alkoss ízletes szöveget, ahogyan azt képességeid engedik.

6. Légy aktív! Az oldalon játékosként és moderátorként is aktívan jelen kell lenni. Ez nem jelent mindennapos rendszerességet feltétlenül, sőt, a hiányzás nem büntetett. Ez kerülhetne a becsületességhez is, de úgy érzem, ez eléggé más ügy, hogy külön pontba szedjem. Az inaktivitás hátráltatja a többieket, akik esetleg veled voltak interakcióban játékon belül vagy éppen interakciót szándékoznak indítani, de hiányzásod miatt a cselekmény nem haladhat tovább. Erre az esetekre létrehoztunk egy fórumoldalt, ahová lehetőleg minden 2-3 napnál hosszabb hiányzásodat előre jelentsd be! Megismétlem: nincs büntetés arra az esetre, ha nem teszel így, de a becsületesség, amit hasonlóan már említettem, elvárt. Aki viszont rendszert űz a bejelentetlen hiányzásokból, biztosra veheti, hogy az emberek nem akarnak majd vele játszani. Légy következetes!

7. Az NPC-szabály: A játékon belül találhatóak Nadyun világának nem-játékos karakterei, tehát NPC-k, vagy magyarul NJK-k. Ezek, mint ahogyan az látható a névből, nem játékosok által birtokolt karakterek. Ezek irányítása lehetséges és megengedett, de szigorúan csak annak érdekében, hogy ízt vigyünk a világba! A karaktert semmilyen módon nem juttathatják előnyhöz! Így hát anyagi javakkal nem támogathatják a játékosokat, harcban nem segédkezhetnek ténylegesen és jelentős erejű tárgyakat sem adhatnak át, kölcsönbe sem! Példa erre a jelenségre: "Károly, a Bátor (játékos) a meggyőzés erejét használva eléri, hogy a Farkas-ház (NJK frakció) támogassa fegyverkezését az útra, mely 1000 dénárt jelent." Egyértelműen, az ilyen interakció nem lehetséges, nem megengedett. Ez viszont nem vonatkozik a tényre, miszerint Nadyun világának nagy részét realisztikus emberek teszik ki, tehát NJK-k. A puszta jelenlétük helyzetenként felhasználható, ezzel ugyanis nem irányítottad egyik NJK-t sem, csupán kihasználtad a tényt, hogy léteznek és jelen vannak a játéktérben. Példa erre az volna, ha a karaktered a tömegbe menekül egy személy elől.
Megjegyzés: a Moderátorok irányíthatják az NPC-ket mindennemű korlátozás nélkül, ha éppen narrátor szerepét viselik és nem karakterükkel vesznek részt egy játékban.

8. Nem létezik "Godmode", avagy Vérpisti-mód! Azok a karakterek, akik az előtörténettől kezdve legyőzhetetlenek, túl erősek, esetleg isteni szintűek, nem léteznek és nem is engedjük létezésüket! Továbbá játékosként kerülnöd kell ezt a fajta magatartást a játék minden fázisában! A karaktered nem halhatatlan és nem mindenható, így ha például egy két mázsás mágus vagy, egy hangsebességgel haladó, halálpontos lövés KIKERÜLÉSE alighanem megtiltott. Az olyan kifejezések, mint "épphogy kikerülte", "majdnem talált", "ha más helyzet lenne, talált volna" maradjanak a minimum szinten, ezek olcsó kifogások arra, hogy a karakter minden veszteség nélkül győzedelmeskedjen. Ez nem azt jelenti, hogy veszteség nélkül nem lehetséges győzni, csupán azt, hogy ha esetleg játékostársaid ellen küzdesz, maradjatok mindannyian a relatív realitás szintjén! Ugyanez vonatkozik az indított támadásokra is. Egy parittyával vetett kő, még ha a karakter maga a világ legjobb parittyása is, nem feltétlen fog találni. Adjunk esélyt egymásnak - vagy épp a rendszernek. A karakterek nem főszereplők, ilyen itt nem létezik, tehát nincs "főszereplő-vér" sem, amely megmentsen lehetetlen helyzetekből.

9. Az obszcén nyelvet tartsuk egy elfogadható szinten! A csúnya beszéd, csak mint a felnőtt tartalom, megengedett, de ez is figyelmeztetést követel a hozzászólás legelején! Írható volna ez ugyancsak a 4. pontba, de a vulgáris nyelv nem feltétlen jelent felnőtt tartalmat. A játékon belüli obszcén megnyilvánulások számát állítsuk be egy kényelmes mennyiségre, ha mindenképpen szeretnénk használni a karakterrel. A játékon kívül viszont mindenkitől elvárt, hogy moderálja magát! Túlzott használata büntetést vonhat maga után! Fontos: ha olyan személlyel vagyunk játékon belüli interakcióban, akiről tudjuk, hogy nem megfelelő korú, az ilyen tartalmat teljesen mellőzzük!

10. Olvass el mindent! A szabályzatot ezennel elolvastad, köszönjük! Ám ha van még mit elolvasnod az oldal vagy a játék működésével kapcsolatban, kérlek ne is tétovázz elolvasni azokat, persze ha játszani szeretnél. Ha valamit nem olvasol el, még nem leszel felmentve alóla, így a kifogás, miszerint "nem tudtam róla", teljes mértékben ignorálva van és lesz is!

Vissza az elejére  Üzenet [1 / 1 oldal]

Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.